HTML

magyar blogozásom

Friss topikok

Linkblog

Ez a rövid ballada szerintem nagyon jó annak ellenére, hogy a vége nem a teljes boldogság, de ne szaladjunk annyira előre. A műelső részében Tímárék házasságába nyerünk betekintést és abba hogy haggya ott Tamár Mihály a kedvesét. Sőt még bemutatja Zsófi első évét férje nélkül. A nő várja vissza szerelmét. Egyszer csak jön a hír, hogy a férje a szomszéd faluban van a templomnál dolgozik mint ács. Zsófi azonnal átsiet hozzá, hogy találkozzanak.

A jellemek általában jellemzőek a nemekre. Mára már ez általában nem így van azért. A nő hűségesen, szeretően vár, míg a férfi megcsalja feleségét majd otthagyja. Csakhogy a férfi jóvá akarja tenni amit elrontott, (szerintem) ezért ment a szomszéd faluba dolgozni. Fontos motívum a kendő amely az első részben piros mint a szerelem színe, a másodikban fekete. A népi szokások, út (a két falu között) mint az élet és a templom mint Isten háza.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alma78.blog.hu/api/trackback/id/tr91889305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oFő 2010.04.04. 13:07:39

ha szánnál elég időt a bejegyzések megírására, akkor talán értelmük is lenne. ennek nincs. és sajnálatos tartalmi tévedések is tarkítják. pl: a műfaja novella, nem ballada. hogy balladai jellemzők vannak benne, az tény, de a műfajra nincs hatással. aztán: Tímár Mihály nem Mikszáth-hős, a Zsófi férjét Péternek hívják. és nem nyerünk betekintést a házasságukba, mert mikor a novella kezdődik, Péter már rég elhagyta Zsófit.
hogy mit jelenthet "A jellemek általában jellemzőek a nemekre."-megállapítás, azt inkább hagyjuk is most.
süti beállítások módosítása