HTML

magyar blogozásom

Friss topikok

Linkblog

Tiszta Biblia, vagy nem? Igen hiszen nagy vonalakban minden benne a Bibliában is. Szóval a  lényege ugyan az. Jónás Ninive (akiről először azt hittem egy nő), na de sokkal érdekesebbek a különbségek. Ezek sorra Babits ábrázolása szerint. Először is Babits, hogy egy mai szóval éljek: hülye. Egy nagy vihar közepén azt kéri, hogy tegyék ki a szárazföldre. Lássuk be elég ostoba kérés, nem is beszélve arról, hogy ekkoriban az emberek azt hitték a gonoszt Isten bünteti a többiekkel együtt. Márpedig Jónás viselkedésére teljesen ráillett ez a viselkedés mód. Ezért hogy elkerüljék Isten haragját fogják és kidobják a hajóból. Aztán Jónás a cetben rész szinte megeggyezik. De utána Jónás tetteis teljesen eltérnek. Jónásnak újonnan nincsen prófétai jelleme. Ezért aztán NInivét nem tudta megtéríteni, de Isten - mert Ninivének azért így is sok értéke van- ezért aztán nem pusztítja el. A mű végén megemelíti Isten hogy lesznek azért más Jónások és más Ninivék amik és akik majd jobbak lesznek és megtérnek.

Jónás helyére könnyen beilleszthetjük Babitsot, és akkor egy létösszegző önéletrajzot kapunk. De ez a parafrázis hasonlít a Mint különös hírmondó-ra. A mű szerkezete nagyon jó.  Keveredik az emelkedett stílus a profán jelleggel, és ettől lesz irónikus a szöveg és maga a történet. Az alkotás tele van tűzdelve enjambementekkel ami még jobbá teszik, sok a páros rím. Mint már egyes verseknél tapasztalhattuk a forma és a tartalom viszonya a hagyományokhoz teljesen ellentétes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alma78.blog.hu/api/trackback/id/tr352022631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása